Advertising

Google Grants: gratis adverteren voor non-profit

Google Grants: gratis adverteren voor non-profit

Speciaal voor non-profitorganisaties heeft Google het Ad Grants-programma opgericht. Google Ad Grantees ontvangen een gratis Google Ads budget van $ 10.000 per maand. Met de komst van Ad Grants is adverteren in Google toegankelijker geworden voor non-profitorganisaties.

WANNEER KOM JE IN AANMERKING VOOR HET GOOGLE AD GRANTS-PROGRAMMA?

Google stelt een aantal voorwaarden om in aanmerking te komen voor het Google Ad Grants-programma. De organisatie moet een geldige liefdadigheidsstatus hebben in Nederland. Dit wil zeggen dat de stichting in het bezit moet zijn van een zogenaamd CBF-keurmerk of CBF Verklaring van geen bezwaar. Door de Belastingdienst is de stichting erkend Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Daarnaast moeten de organisatie geregistreerd zijn bij TechSoup Nederland.

De volgende organisaties komen niet in aanmerking voor Google Ad Grants:

  • Overheidsinstanties en -organisaties
  • Ziekenhuizen en medische instanties
  • Scholen, niet-commerciële kinderopvangorganisaties, academische instellingen en universiteiten

BIJSTUREN VAN GOOGLE AD GRANTS CAMPAGNES

Elke Google Ads campagne dient bijgestuurd te worden, zo ook de Google Ad Grants campagnes. Je advertenties moeten aan een aantal eisen voldoen om het recht op het budget te blijven behouden, daarvoor is het noodzaak om de campagnes maandelijks bij te sturen. Indien je je campagnes niet bijstuurt, kan Google de keuze maken de lopende campagnes te onderbreken en kan het er zelfs voor kiezen om het Grants budget in te trekken.

Voldoende kennis van Google Ads is een must om de campagnes goed te kunnen bijsturen. Uiteraard is het mogelijk dit uit te besteden bij een online marketing bureau, echter is er ook de mogelijkheid om dit zelf te verzorgen. Wanneer je geen kennis hebt van Google Ads, is het verstandig om eerst een Google Ads training te volgen. Zo kan het maximale uit het Grants-budget behaald worden voor je organisatie. Copper IM geeft training in het beheren en bijsturen van deze campagnes. Meer informatie vind je bij onze Google Ads-trainingen.

VOORDELEN VAN GOOGLE AD GRANTS

Door het Google Ad Grants-programma kan een non-profitorganisatie gebruikmaken van een aantal voordelen. De grootste voordelen zijn:

  • Ruim advertentiebudget van $ 10.000 per maand.
  • Minder marketingbudget nodig voor meer kwalitatieve website bezoekers.

NADELEN VAN GOOGLE AD GRANTS

Helaas zitten er ook een aantal nadelen aan het werken met het Google Ad Grants-programma.

  • Een klik mag maximaal $ 2 kosten, concurreren op dure zoektermen is hierdoor moeilijk.
  • Een minimale CTR van 5% is vereist.
  • Adverteren met Google Grants mag alleen met tekstadvertenties. Het adverteren in het displaynetwerk of Google Shopping is niet mogelijk.
  • Er gelden strenge regels voor de targeting en gebruikte zoekwoorden bij je advertenties.

VALKUILEN VAN GOOGLE AD GRANTS

Google Ad Grants biedt een non-profit organisatie diverse kansen. Toch moet je oppassen voor de valkuilen. Hieronder een aantal zaken waar rekening mee gehouden moet worden.

  • Je advertenties mogen alleen links bevatten die linken naar je eigen domein, dat goedgekeurd is door Google en niet naar een ander (extern) domein.
  • Maandelijks moet je inloggen in je Ads-account en wijzigingen aanbrengen, anders kunnen je advertenties gepauzeerd worden.
  • Voorafgaand aan het adverteren moet je missie, oftewel doel voor het adverteren via Google, goedgekeurd zijn door Google. Je advertenties moeten je missie weerspiegelen en dus overeenkomen. Hetzelfde geldt voor de zoekwoorden.
  • De advertenties mogen niet commercieel zijn. Wanneer je reclame maakt voor producten of diensten, moet 100% van de verkopen en/of opbrengen ten goede komen aan het initiatief.
  • Advertenties voor financiële producten worden niet goedgekeurd door Google en zijn niet toegestaan.
  • Wanneer je deelneemt aan Google Ad Grants, mogen er op de website geen Google AdSense-advertenties of links naar partneradvertentieprogramma’s worden weergegeven.