Zoekmachine optimalisatie

Seo-optimalisatie tips voor youtube video’s

Seo-optimalisatie tips voor youtube video’s

Je bent al een tijdje op weg met SEO voor jouw website of webshop en wil graag de volgende stap zetten met meer video content? Lees dan dit blog voor alle benodigde tips voor het SEO-optimaliseren van YouTube video’s. We vertellen je precies wat voor bijdrage YouTube video’s kunnen hebben aan SEO en leggen stap voor stap uit hoe we deze video’s kunnen optimaliseren.

Bij de Google algoritme update van december zagen we al dat rich content een belangrijkere rol gaat spelen in het algoritme, dus is dit hét moment om met een goede strategie aan de slag te gaan met SEO voor YouTube.

WAAROM AAN DE SLAG MET SEO VOOR YOUTUBE?

Het optimaliseren en gebruiken van YouTube video’s zorgt aan de ene kant voor waardevolle content voor je website, waarmee je jouw ranking in Google kunnen verbeteren. Daarnaast is YouTube zélf ook een populaire zoekmachine waarmee je jouw doelgroep beter kunt bereiken. Win-win dus!

Zeker voor de volgende sectoren is geoptimaliseerde video content zeer geschikt om in te zetten:

  • ICT
  • Doe-het-zelf
  • Wonen
  • Beauty/fashion
  • Lifestyle
  • Food/recepten
  • Onderwijs

HOE BEPAAL JE DE KEYWORDS EN ONDERWERPEN VOOR JOUW YOUTUBE VIDEO’S?

Net als het optimaliseren van contentpagina’s voor een goede vindbaarheid, begint ook het optimaliseren van video’s met het bepalen van het zoekgedrag van de doelgroep. Door te optimaliseren voor de juiste zoektermen krijgt je video meer views, comments, likes en subscribers. Ook is het belangrijk om te bepalen voor welke zoekopdrachten Google in de resultatenpagina video’s vertoond. Hieronder zullen we opsommen hoe je de juiste keywords kunt achterhalen.

Keywordtool.io
Binnen onze tool Keywoordtool.io hebben we de mogelijkheid om naast het maandelijkse zoekvolume in Google, ook het maandelijkse volume binnen YouTube te achterhalen. Dit geeft natuurlijk waardevolle input bij het bepalen van de onderwerpen waarvoor we video’s kunnen ontwikkelen. Hieronder zien jullie bijvoorbeeld voor onze opdrachtgever Hogeschool Utrecht wat het zoekgedrag is op YouTube rondom de opleiding bedrijfskunde.

Suggesties in de YouTube zoekbalk
Als je een onderwerp invoert in de zoekbalk van YouTube, geeft de zoekfunctie je zelf al suggesties voor gerelateerde onderwerpen. Deze suggesties baseert YouTube op zoekopdrachten die eerder al zijn gebruikt en zijn daarom erg waardevol.

Concurrentieanalyse
Een andere handige manier om ideeën op te doen voor de ontwikkeling en optimalisatie van video’s is een korte concurrentieanalyse op YouTube. Zoek hiervoor op de onderwerpen waarvoor je wilt ranken en klik door op de accounts van concurrenten die je tegenkomt. Binnen deze accounts kun je alle video’s van de concurrent sorteren op populariteit en zo inspiratie opdoen voor je eigen onderwerpen.

Beantwoord per relevante video voor jezelf de volgende vragen:

  • Welke zoektermen heeft de concurrentie gebruikt in de omschrijving?
  • Hoe lang zijn de video’s van de concurrenten?
  • Kunnen wij de video uitbreiden met meer informatie?
  • Kunnen we de omschrijving verder uitbreiden met waardevolle informatie?
  • Welke tags hebben de concurrenten toegevoegd aan hun video’s? (Dit kun je achterhalen door in de broncode te zoeken naar ‘keywords’)

ZOEKOPDRACHTEN BEPALEN MET VIDEORESULTATEN IN GOOGLE

Meer verkeer genereren uit YouTube is mooi, maar het is nog mooier als je video rankt in YouTube én in Google. Daarom is het aan te raden om de video’s te optimaliseren voor zoekopdrachten die zowel in YouTube worden gebruikt en waarvoor Google videoresultaten vertoond op de resultatenpagina. Om dit te achterhalen voer je de mogelijke zoekopdrachten in binnen een ‘incognito’ browser scherm en kijk je op deze manier of er video’s worden vertoond in de zoekresultaten.

LET OP: Zo kan het dus zijn dat je de video voor andere zoekopdrachten optimaliseert dan de webpagina zelf waar je deze insluit, die vaak op een bredere zoekopdracht is gericht. Hieronder zie je, voor onze klant Profipack, de situatie waarbij er voor de vraag ‘Welk noppenfolie nodig?’ wel een video wordt vertoond in Google, terwijl dit bij de zoekopdracht ‘noppenfolie’ niet het geval is.

Video’s worden vaak vertoond in de resultatenpagina bij de volgende type zoekopdrachten:

  • How-to zoekopdrachten
  • Vragen
  • Reviews/ervaringen
  • Tutorials

HET YOUTUBE ALGORITME: FOCUS OP ENGAGEMENT

Net als in het Google algoritme is relevante en kwalitatieve content de belangrijkste ranking factor voor YouTube. Alleen waar Google de tekst kan lezen in HTML, kijkt naar de backlinks en andere signalen gebruikt om deze kwaliteit te toetsen, heeft YouTube deze luxe niet en gebruikt het daarom het engagement van de gebruikers. Hoe meer betrokken de gebruikers zijn bij je video, des te hogere positie zal deze krijgen voor de zoekopdrachten. Hieronder sommen we op welke factoren deze engagement bepalen.

Gebruikers zo lang mogelijk laten kijken
De belangrijkste factor in de betrokkenheid van gebruikers, is hoe lang ze naar je video’s kijken. Zorg daarom dat je de video zo opbouwt dat je kijkers motiveert om zo lang mogelijk te blijven. Hier zijn 3 handige manieren voor:

  • Begin je video met een korte samenvatting/agenda over wat je gaat vertellen. Zo weet de kijker welke informatie er nog komt en dat motiveert om te blijven kijken.
  • Ga na de introductie direct over naar de conclusies en ga nog niet teveel de diepte in, zodat de bezoeker direct een bevestiging heeft dat hij/zij de informatie krijgt waar diegene naar op zoek is.
  • Maak bij deze conclusies bruggetjes naar diepere uitleg dat later in de video volgt. Bijvoorbeeld: ‘Wil je hier meer over weten, daar vertel ik je straks meer over’.

Vraag actief om te liken, reageren, delen en abonneren
Andere belangrijke factoren in de betrokkenheid zijn likes, reacties onder de video, het delen van je video en abonneren op je kanaal nadat de video is bekeken. Zorg daarom dat je aan het einde van je video de kijkers actief oproept om dit te doen en inspeelt op interactie.

Voorbeelden:

  • ‘Is deze video ook interessant voor je collega’s? Deel hem dan!’
  • ‘We zijn benieuwd naar jouw ervaringen. Deel deze onder de video!’
  • ‘Vond je deze video waardevol? Vergeet dan niet te liken en volg ons kanaal voor meer interessante content!’

Doorklikpercentage van je video
Het doorklikpercentage van je video is ook van belang voor je positie. Hoe hoger het doorklikpercentage is, des te eerder stijg je in positie. Je kunt de doorklikratio een boost geven door de volgende factoren goed in te richten:

  • Titel: schrijf een overtuigende titel en laat hier de zoekwoorden in terugkomen.
  • Omschrijving: schrijf een uitgebreide en uitnodigende beschrijving en zorg dat in de eerste zinnen de belangrijkste zoekwoorden terugkomen.
  • Thumbnail: Kies niet voor een still uit de video, maar laat echt een mooie afbeelding maken als thumbnail waar je ook de titel in laat terugkomen ter overtuiging.

Hieronder een goed voorbeeld van geoptimaliseerde titels, omschrijvingen en thumbnails.

OOK AAN DE SLAG MET VIDEO OPTIMALISATIE?

Wil je ook meer SEO traffic naar je website door het toevoegen van rich content én bouwen aan een groot bereik vanuit YouTube? Volg dan het goede voorbeeld van onze klanten ReclameMaterialen.com en Profipack. Wij helpen je graag op weg met een goede zoektermanalyse en advies over hoe je de video’s moet maken. Neem contact op met een van onze experts.