Zullen we bellen? Superleuk!

Laat je nummer achter, en laat weten wanneer het je uitkomt.
Dan bellen wij je terug!


x

Je bent al een tijdje op weg met SEO voor jouw website of webshop en wil graag de volgende stap zetten met meer video content? Lees dan dit blog voor alle benodigde tips voor het SEO-optimaliseren van YouTube video’s. We vertellen je precies wat voor bijdrage YouTube video’s kunnen hebben aan SEO en leggen stap voor stap uit hoe we deze video’s kunnen optimaliseren.

Bij de Google algoritme update van december zagen we al dat rich content een belangrijkere rol gaat spelen in het algoritme, dus is dit hét moment om met een goede strategie aan de slag te gaan met SEO voor YouTube.

Waarom aan de slag met SEO voor YouTube?

Het optimaliseren en gebruiken van YouTube video’s zorgt aan de ene kant voor waardevolle content voor je website, waarmee je jouw ranking in Google kunnen verbeteren. Daarnaast is YouTube zélf ook een populaire zoekmachine waarmee je jouw doelgroep beter kunt bereiken. Win-win dus!

Zeker voor de volgende sectoren is geoptimaliseerde video content zeer geschikt om in te zetten:

Hoe bepaal je de keywords en onderwerpen voor jouw YouTube video’s?

 Net als het optimaliseren van contentpagina’s voor een goede vindbaarheid, begint ook het optimaliseren van video’s met het bepalen van het zoekgedrag van de doelgroep. Door te optimaliseren voor de juiste zoektermen krijgt je video meer views, comments, likes en subscribers. Ook is het belangrijk om te bepalen voor welke zoekopdrachten Google in de resultatenpagina video’s vertoond. Hieronder zullen we opsommen hoe je de juiste keywords kunt achterhalen.

Keywordtool.io

Binnen onze tool Keywoordtool.io hebben we de mogelijkheid om naast het maandelijkse zoekvolume in Google, ook het maandelijkse volume binnen YouTube te achterhalen. Dit geeft natuurlijk waardevolle input bij het bepalen van de onderwerpen waarvoor we video’s kunnen ontwikkelen. Hieronder zien jullie bijvoorbeeld voor onze opdrachtgever Hogeschool Utrecht wat het zoekgedrag is op YouTube rondom de opleiding bedrijfskunde.

Suggesties in de YouTube zoekbalk

Als je een onderwerp invoert in de zoekbalk van YouTube, geeft de zoekfunctie je zelf al suggesties voor gerelateerde onderwerpen. Deze suggesties baseert YouTube op zoekopdrachten die eerder al zijn gebruikt en zijn daarom erg waardevol.

Concurrentieanalyse

Een andere handige manier om ideeën op te doen voor de ontwikkeling en optimalisatie van video’s is een korte concurrentieanalyse op YouTube. Zoek hiervoor op de onderwerpen waarvoor je wilt ranken en klik door op de accounts van concurrenten die je tegenkomt. Binnen deze accounts kun je alle video’s van de concurrent sorteren op populariteit en zo inspiratie opdoen voor je eigen onderwerpen.

Beantwoord per relevante video voor jezelf de volgende vragen:

Zoekopdrachten bepalen met videoresultaten in Google

Meer verkeer genereren uit YouTube is mooi, maar het is nog mooier als je video rankt in YouTube én in Google. Daarom is het aan te raden om de video’s te optimaliseren voor zoekopdrachten die zowel in YouTube worden gebruikt en waarvoor Google videoresultaten vertoond op de resultatenpagina. Om dit te achterhalen voer je de mogelijke zoekopdrachten in binnen een ‘incognito’ browser scherm en kijk je op deze manier of er video’s worden vertoond in de zoekresultaten.

LET OP: Zo kan het dus zijn dat je de video voor andere zoekopdrachten optimaliseert dan de webpagina zelf waar je deze insluit, die vaak op een bredere zoekopdracht is gericht. Hieronder zie je, voor onze klant Profipack, de situatie waarbij er voor de vraag ‘Welk noppenfolie nodig?’ wel een video wordt vertoond in Google, terwijl dit bij de zoekopdracht ‘noppenfolie’ niet het geval is.

Video’s worden vaak vertoond in de resultatenpagina bij de volgende type zoekopdrachten:

Het YouTube algoritme: focus op engagement

Net als in het Google algoritme is relevante en kwalitatieve content de belangrijkste ranking factor voor YouTube. Alleen waar Google de tekst kan lezen in HTML, kijkt naar de backlinks en andere signalen gebruikt om deze kwaliteit te toetsen, heeft YouTube deze luxe niet en gebruikt het daarom het engagement van de gebruikers. Hoe meer betrokken de gebruikers zijn bij je video, des te hogere positie zal deze krijgen voor de zoekopdrachten. Hieronder sommen we op welke factoren deze engagement bepalen.

Gebruikers zo lang mogelijk laten kijken

De belangrijkste factor in de betrokkenheid van gebruikers, is hoe lang ze naar je video’s kijken. Zorg daarom dat je de video zo opbouwt dat je kijkers motiveert om zo lang mogelijk te blijven. Hier zijn 3 handige manieren voor:

Vraag actief om te liken, reageren, delen en abonneren

Andere belangrijke factoren in de betrokkenheid zijn likes, reacties onder de video, het delen van je video en abonneren op je kanaal nadat de video is bekeken. Zorg daarom dat je aan het einde van je video de kijkers actief oproept om dit te doen en inspeelt op interactie.

Voorbeelden:

Doorklikpercentage van je video

Het doorklikpercentage van je video is ook van belang voor je positie. Hoe hoger het doorklikpercentage is, des te eerder stijg je in positie. Je kunt de doorklikratio een boost geven door de volgende factoren goed in te richten:

Hieronder een goed voorbeeld van geoptimaliseerde titels, omschrijvingen en thumbnails.

Ook aan de slag met video optimalisatie?

Wil je ook meer SEO traffic naar je website door het toevoegen van rich content én bouwen aan een groot bereik vanuit YouTube? Volg dan het goede voorbeeld van onze klanten ReclameMaterialen.com en Profipack. Wij helpen je graag op weg met een goede zoektermanalyse en advies over hoe je de video’s moet maken. Zodat je net zo’n goed eindresultaat krijgt als hieronder!