Zullen we bellen? Superleuk!

Laat je nummer achter, en laat weten wanneer het je uitkomt.
Dan bellen wij je terug!


x

In oktober 2020 is Google Analytics 4 officieel uitgerold door Google. We zijn nu al een tijd verder, maar krijgen nog steeds vragen over het verschil met Universal Analytics en of het nu al in gebruik moet worden genomen. Hieronder vind je het grootste verschil uitgelegd en of het op dit moment al nodig is om over te stappen naar GA4.

Meetmodel in Google Analytics 4

Het grootste verschil is het meetmodel dat gebruikt wordt in GA4. In Universal Analytics (UA) wordt er een meetmodel gebruikt dat gebaseerd is op sessies. Er wordt geregistreerd wat een gebruiker op de website doet binnen een sessie. De paginaweergaven, gebeurtenissen en e-commerce data wordt per gebruiker opgeslagen als hit.

In GA4 wordt er gebruik gemaakt van een meetmodel dat is gebaseerd op gebeurtenissen. Dit meetmodel is overgenomen van de Google Analytics voor mobiele apps, Firebase Analytics. Handelingen van een gebruiker op de site worden nu geregistreerd als een gebeurtenis. Zelfs een paginaweergave wordt nu als een gebeurtenis opgeslagen. Met de gebeurtenissen in GA4 worden parameters meegestuurd. Deze parameters bevatten meer gedetailleerde informatie over de geregistreerde gebeurtenis. Een parameter van bijvoorbeeld een paginaweergave bevat de URL en paginatitel. GA4 komt uitgerust met parameters die standaard worden meegestuurd. Echter kun je zelf ook extra parameters inrichten om meer informatie mee te sturen naar GA4.

In de onderstaande illustratie zie je visueel weergegeven hoe de meetmodellen van UA en GA4 met elkaar verschillen.

Moeten we nu al over naar Google Analytics 4?

Op dit moment is GA4 officieel niet meer in beta fase. Echter merken we nog steeds dat bepaalde functionaliteiten uit UA (nog) niet terug te vinden zijn in GA4. Verder is Google nog erg actief bezig met het verbeteren en toevoegen van nieuwe functionaliteiten. De verwachting is dat dit de komende tijd door blijft gaan.

Moet je dan nu al direct over naar GA4 en UA niet meer gebruiken? Nee, op dit moment is UA nog steeds het meest volledige product en zal niet op korte termijn verdwijnen. Wat wel zeker is, is dat de toekomst GA4 wordt. Ons advies is om voor nu beide versies van Google Analytics te implementeren. Beide versies kunnen prima naast elkaar lopen. Hierdoor begin je in ieder geval nu al met data verzamelen in GA4. Zo heb je straks wanneer de echte overstap gemaakt moet worden al een goede bron van data. Hoe meer data je hebt hoe beter je straks gebruik kunt maken van de nieuwe functionaliteiten van GA4 zoals machine learning aangedreven inzichten en voorspellingen.

Hulp nodig bij het correct inrichten van Google Analytics 4? Wij helpen je graag verder! Ga je liever zelf aan de slag, maar vind je het prettig eerst nog kennis op te doen? Dat kan met onze GA4-training. Copper IM biedt meerdere training aan op het gebied van data en meten. Je vindt ze hier.