Zullen we bellen? Superleuk!

Laat je nummer achter, en laat weten wanneer het je uitkomt.
Dan bellen wij je terug!


x

De klant

Rijkswaterstaat is de uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De hoofdtaken van Rijkswaterstaat zijn werken aan een veilige en snelle doorstroming van het verkeer, onderhoud van wegen en vaarwegen en de bescherming tegen overstromingen.
Zo zorgen zij voor een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland.

De vraag van de klant

Rijkswaterstaat heeft een belangrijke en zeer uiteenlopende maatschappelijke informatiefunctie. Deze communicatie loopt uiteen van onderhoudsprojecten, omleidingen en regels van (snel)wegen, waterstanden op vaarwegen, stormvloed en nog veel meer. Dat betekent veel verschillende onderwerpen en doelgroepen met elk hun eigen informatiebehoefte.
Om te zorgen voor een betere informatievoorziening richting de verschillende doelgroepen wil Rijkswaterstaat beter vindbaar worden in Google met de informatiepagina’s over wegen, vaarwegen en belangrijke projecten en nieuwsberichten. Het vooraf gezamenlijk bepaalde doel voor 2018 was om het organische verkeer naar de website te laten groeien met 20% t.o.v. het vorige jaar.
De focus ligt hierbij niet alleen op het vergroten van het bereik, maar ook het verbeteren van de gebruikerservaring op de informatiepagina’s. Naast het optimaliseren van de vindbaarheid, werd er ook gezorgd dat de content beter aansluit bij de informatiebehoefte van de doelgroep en dat dit op alle devices eenvoudig lees- en scanbaar is.

Onze oplossing

Copper IM is het project gestart met een uitgebreide zoektermanalyse rondom alle wegen en waterwegen die Rijkswaterstaat in hun beheer hebben. Dit heeft binnen de organisatie gezorgd voor een omslag naar het denken vanuit de doelgroep, i.p.v. vanuit Rijkswaterstaat zelf.

Door de totale informatiebehoefte in kaart te brengen zijn gezamenlijk nieuwe templates afgestemd met een optimale balans tussen bezoeker, organisatie en zoekvolume.

Optimalisaties die zijn doorgevoerd zijn o.a.:

Tijdens het SEO-project heeft Copper IM als specialist wekelijks een dag op het hoofdkantoor in Utrecht meegewerkt met de corporate dienst. Tijdens deze werkdagen hebben wij een scrumteam bestaande uit medewerkers van Rijkswaterstaat (redactie), Ordina (techniek) en Future Communication (content ontwikkeling) geleid om gezamenlijk de benodigde optimalisaties op te pakken.

Tijdens de werkdagen op locatie heeft Copper IM ook verschillende SEO-trainingen verzorgd voor het team, om SEO beter in de werkwijze en organisatie te integreren en het kennisniveau te verhogen. In 2019 is dit uitgebreid naar de volledige communicatieketen van Rijkswaterstaat, door het verzorgen van SEO-workshops voor communicatie-adviseurs op de locaties in Arnhem, Den Bosch, Rotterdam, Lelystad en Utrecht.

Rijkswaterstaat

Resultaat

Na de inzet groeide en organische verkeer met ruim 23,5% en kwamen er ruim 500.000 bezoekers uit Google. Door de kennisdeling is de SEO-kennis binnen de organisatie sterk verbeterd.

Schrijf je in voor de Copper IM nieuwsbrief voor de nieuwste cases!