Zoekmachine optimalisatie

SEO-strategie: kijk niet af bij coolblue en bol.com!

SEO-strategie: kijk niet af bij coolblue en bol.com!

Veel webshops hanteren als SEO-strategie het afkijken bij ‘grote jongens’ als Coolblue en Bol.com. Van deze webwinkels kun je als middelgrote speler vast veel leren, zou je denken. Maar is dat wel zo’n goed idee? Vaak niet. Voor jouw webshop werkt een andere SEO-strategie veel beter en wil je de concurrentie met deze partijen juist omzeilen. In ons webinar i.s.m. met Frankwatching legde Mike uit hoe je dit doet. Benieuwd? Kijk dan hieronder het webinar terug, of lees alle learnings in dit blog.

ONTWIKKELINGEN IN ZOEKMACHINE OPTIMALISATIE EN STRATEGIE

Het zoekgedrag zoals we dit vertonen in zoekmachines als Google is de afgelopen jaren sterk veranderd. Belangrijke ontwikkelingen in het zoekgedrag zijn:

  • Steeds langere en specifiekere zoekopdrachten
  • Het stellen van concrete vragen binnen Google
  • Bestemmingspagina’s moeten optimaal aansluiten bij de zoekintentie
  • Stijgend aandeel mobiel verkeer en cross-device bezoekers

Niet alleen het zoekgedrag is anders dan voorheen, ook de weergave van zoekresultaten is de afgelopen periode in een snel tempo gewijzigd door Google. Hierin zien we twee duidelijke trends:

  • Er is steeds meer ruimte voor advertenties
  • Google stuurt steeds meer op ‘zero click results’ en lokale zoekresultaten

Door meer en grotere advertenties schuiven de SEO-resultaten verder naar beneden. Dat heeft een negatieve invloed op het doorklikpecentage van organische zoekresultaten. In de zogenaamde ‘zero click results’ probeert Google het antwoord op de informatiebehoefte zelfs rechtstreeks in de zoekresultaten te geven, waardoor doorklikken niet meer noodzakelijk is. Voorbeeld is de ‘featured snippet’, die Google vertoond bij bepaalde vragen als zoekopdracht, zoals onderstaand resultaat voor onze opdrachtgever Rijkswaterstaat.


Featured snippet van de Rijkswaterstaat website in de Google zoekresultaten over tunneldoseren

SHORT TAIL VS. LONG TAIL ZOEKWOORDEN

Qua gebruik van zoekwoorden is er een duidelijke verschuiving naar meer gebruik van long tail zoekopdrachten.

Short tail zoekopdrachten
Short tail zoekopdrachten zijn zoekopdrachten die bestaan uit een of twee woorden. De zoekopdracht heeft veel zoekvolume, maar is nog wel erg breed qua zoekintentie en heeft veel concurrentie van grote partijen.

Long tail zoekopdrachten
Long tail zoekopdrachten zijn langere zoekopdrachten met minder zoekvolume, maar die veel specifieker zijn en minder concurrentie hebben.

In onderstaande visual is het verschil tussen short tail en long tail weergegeven en hebben we dit uitgewerkt voor het onderwerp ‘iPhone 8 hoesje’. Hier zie je duidelijk terug dat bij langere zoekopdrachten het volume daalt, maar dat je hier met content wel steeds specifieker op kunt inspelen.


Short tail vs. long tail zoekwoorden: kies relevantie boven zoekvolume

SEO-STRATEGIE VAN ‘DE GROTE JONGENS’

De grote spelers zoals Coolblue en Bol.com hebben een ontzettend hoge domeinautoriteit, een belangrijke pijler voor de posities in Google. Daarom hanteren zij een andere SEO-strategie dan wij adviseren voor onze e-commerce klanten. De zoekmachine optimalisatie strategie van Coolblue en Bol.com kenmerken zich als volgt:

  • Focus op short tail zoekopdrachten met veel volume
  • Een groot productaanbod
  • SEO-content en unieke landingspagina’s slechts uitgewerkt tot productcategorieën met veel zoekvolume

Wanneer je domeinautoriteit zo hoog is als bij Coolblue en Bol.com is dit een goede strategie. Ze halen ontzettend veel organisch verkeer binnen door topposities voor de short tail zoektermen met enorme volumes. Maar voor jouw webshop zal deze strategie niet werken, omdat de autoriteit niet voldoende is. Hoge posities op de short tail zoektermen zijn door de aanwezigheid van ‘de grote jongens’ niet haalbaar en weggegooide effort en budget.


SEO-strategie van Coolblue: topposities voor short tail zoekwoorden

Als we kijken naar de resultatenpagina bij een long tail zoekopdracht als ‘leren hoesje iphone 8’, valt direct op dat we Coolblue niet meer terugzien in de top-5 resultaten.


SEO-strategie voor jouw webshop: kansen op longtail zoekwoorden

Hier zien je kansen ontstaan voor minder grote spelers, omdat bijvoorbeeld Coolblue hun pagina’s niet meer volledig optimaliseren voor Google. Zoals hieronder is te zien, combineert Coolblue iPhone 7 en 8 en zijn er geen unieke pagina’s met SEO-content gemaakt voor materiaal filters als ‘leer’. Dat is in de zoekresultaten duidelijk terug te zien!


SEO-strategie van Coolblue voor longtail zoekwoorden: geen unieke contentpagina’s

SEO-STRATEGIE IN 2020: BENUT DE LONG TAIL KANSEN

Zoals je inmiddels doorhebt liggen jouw SEO-kansen vooral in het hanteren van een strategie gericht op long tail zoekwoorden. Eigenlijk vrij logisch, maar toch zien we in praktijk constant verkeerde keuzes doordat e-commerce partijen uit gewoonte afkijken bij de grote spelers.

Veelgemaakte fouten

  • Blind staren op grote zoekvolumes (short tail)
  • Geen unieke URL’s voor long tail zoekwoorden, maar filterfuncties
  • Exact dezelfde categoriestructuur als de grote spelers
  • Geen/weinig unieke SEO-content op subcategorie niveau

SEO-kansen voor jouw webshop

  • Achterhalen van long tail zoektermen
  • Focus op relevantie en realistische concurrentie, i.p.v. zoekvolume
  • Unieke URL’s voor subcategorieën en filters met zoekvolume
  • SEO-content op deze landingspagina’s
  • Aansluiten op de specifieke zoekintentie van de gebruiker

SEO-CONTENT STRATEGIE: HOE ACHTERHAAL IK DE JUISTE ZOEKWOORDEN?

Nu wil je natuurlijk zelf aan de slag met deze nieuwe strategie voor zoekmachine optimalisatie. Maar, hoe achterhaal je de juiste zoekwoorden voor jouw webshop? Om zonder licentiekosten of benodigd budget de long tail zoekwoorden te achterhalen, adviseren we de volgende tools:

Ubersuggest is een zoekwoord suggestie tool waarbij je geen licentie hoeft af te nemen. Als je hier een woord invoert, achterhaalt de tool verschillende combinaties met dit woord die worden ingevoerd in Google. Oftewel: long tail zoekwoorden. Combineer dit met een analyse tot welk niveau de grote concurrenten hun pagina’s hebben uitgewerkt, en je weet exact waar jouw kansen liggen.

In Google Search Console krijg je als eigenaar van een website meer inzicht in via welke exacte zoekopdrachten organische bezoekers op je website zijn gekomen. Je ziet hier het aantal vertoningen, klikken, doorklikpercentage en gemiddelde positie voor elke zoekopdracht. Onderstaand een voorbeeld van long tail kansen uit Google Search Console voor een van onze klanten.

Image removed.
Longtail zoekwoorden en kansen achterhalen voor jouw webshop via Google Search Console

Hulp nodig bij de zoekmachine optimalisatie (SEO) strategie van jouw webshop? Neem dan contact met ons op.