Zullen we bellen? Superleuk!

Laat je nummer achter, en laat weten wanneer het je uitkomt.
Dan bellen wij je terug!


x

In juli 2022 kwamen we in contact met webdevelopment bureau Highbiza, uit Deventer. Highbiza ontwikkelt binnen hun eigen CMS-systeem webshops voor zowel B2B als B2C partijen. Hun nieuwe opdrachtgever Electricals 24/7, een grote online leverancier van elektriciteits- en schakelmateriaal in Engeland, stapte over van een trage Magento 2 webshop naar een nieuw Highbiza E-commerce platform. Deze migratie hebben wij met uitgebreide analyses begeleidt, wat heeft gezorgd voor een soepele overgang en mooie resultaten van de nieuwe shop.

DE VRAAG VAN DE KLANT

Vanwege de trage laadsnelheid van de Magento 2 webshop, heeft Electricals 24/7 besloten om met een nieuwe website te migreren naar het platform van Highbiza. Voorheen was de performance van de website zo zwak dat dit ervoor zorgde dat gebruikers moeilijker converteren en vaak zelfs snel afhaakten op de site.

Door eerdere negatieve ervaringen bij migraties was er vooraf in de organisatie bij Electricals 24/7 wel onzekerheid rondom deze overgang. Wat heeft de migratie van Magento naar de Highbiza webshop SEO-technisch precies voor voordelen en nadelen? Wat zijn de risico’s van zo’n migratieproject en hoe kunnen we er gezamenlijk voor zorgen dat we deze risico’s tackelen?

Nog voor de start van het traject heeft Highbiza voor Electricals 24/7 een gratis demo-omgeving opgezet zodat de klant al direct gevoel kreeg bij de look-and-feel van de nieuwe webshop en de voordelen in design en gebruikerservaring live konden ervaren. Om bij de transitie van de website zorg te dragen dat ook de SEO-resultaten intact bleven en er op lange termijn een groei gerealiseerd kan worden, is OrangeValley door Highbiza aangehaakt en ondersteunden we met een uitgebreid migratieplan.

“Hoe kunnen we Electricals 24/7 inzicht geven in de voordelen en risico’s van de migratie en hen hier stapsgewijs in begeleiden, voor een soepele migratie met positieve resultaten?”

Onze oplossing:

 

Een SEO-migratie in 3 fases

Om de onzekerheid rondom de migratie weg te nemen en de eindklant stap voor stap te begeleiden bij dit proces hebben we een uitgebreid SEO-migratieplan opgesteld, dat was opgedeeld in de volgende 3 fases:

  • Fase 1: inzichtelijk maken van situatie op de huidige website en testomgeving
  • Fase 2: redirect lijst en pre-livegang check
  • Fase 3: Na-livegang check en maandcontrole

Alle 3 de fases hebben we uitgebreide documentatie opgeleverd en met het volledige team besproken in calls, zodat we stapsgewijs alle stakeholders konden meenemen in de status en benodigde actiepunten.

Fase 1: SEO-technische status huidige website, vergeleken met de testomgeving

Binnen fase 1 hebben we voor zowel de oude website (Magento 2) als de testomgeving (Highbiza) alle SEO-technische elementen in kaart gebracht. Voor elk element hebben we vervolgens de volgende zaken uiteengezet:

  • Beschrijving van het SEO-technische element
  • Achtergrondinformatie van Google en andere gerenommeerde SEO-platformen
  • Status binnen de huidige website incl. onderbouwing
  • Status binnen de testomgeving incl. onderbouwing

Aan het einde van dit document is een totaaloverzicht in tabelvorm toegevoegd, waarin je in 1 oogopslag kunt zien welke voordelen de migratie voor SEO met zich meebrengt. En welke aandachtspunten het Highbiza platform geeft. Dat gaf Electricals 24/7 een helder overzicht van de beweegredenen en extra vertrouwen in de migratie. Bovendien gaf de rest van het document de developers veel achtergrondinformatie om uit te putten bij de ontwikkeling.

Vergelijking tussen oude website en de testomgeving, waardoor Electricals 24/7 met een goede onderbouwing gekozen heeft voor de transitie.

 

Fase 2: Redirect lijst en pre-livegang check

Een van de grootste gevaren bij een SEO-migratie is wanneer er geen of foutieve redirects zijn ingesteld. Bij migraties wijzigen vaak de URL’s, bijvoorbeeld door het hernoemen of verplaatsen van een product of productcategorie of de transitie naar een nieuw domein of CMS. Dan is het voor zowel de gebruiker als voor de SEO-resultaten essentieel dat deze altijd wordt omgeleid d.m.v. een 301-redirect.

Als dit niet wordt toegepast landen bezoekers namelijk op een zogenaamde 404-pagina (een kapotte pagina waar geen content op staat). Ook de SEO-positie binnen Google zal daarom verloren gaan als je deze situatie in stand houdt, omdat Google deze slechte gebruikerservaring wilt voorkomen. Met een 301-redirect wordt de bezoeker omgeleid, maar ook de opgebouwde SEO-waarden. Met goede redirects zal de nieuwe pagina de ranking binnen Google overnemen van de oude.

Om de redirects goed te laten verlopen hebben we in kaart gebracht welke URL’s wijzigen en hiervoor een 301-lijst gemaakt. Per oude URL wordt daarin bepaald naar welke meest relevante nieuwe URL deze moet worden omgeleid. Deze redirects werden vervolgend direct na livegang door Highbiza doorgevoerd.

Redirects in de praktijk: door goede 301-redirect wordt zowel bezoeker als de zoekmachine omgeleid

Voor de livegang is ook alle feedback op de testomgeving verwerkt door Highbiza en hebben we dit middels onze pre-livegang check gecontroleerd. Om de posities in Google goed te kunnen monitoren voor, tijdens en na de livegang, hebben we in onze tool Accuranker alle belangrijkste termen toegevoegd en werd geautomatiseerd elke 24 uur de posities gecheckt. Pas hierna is de daadwerkelijke livegang datum bepaald, waarbij alle partijen de agenda vrij hebben gehouden om bij eventuele issues (die er niet zijn geweest) snel te kunnen schakelen.

 

Fase 3: Na-livegang check en maandcontrole

Na de afronding van fase 1 en 2, focuste fase 3 zich op het uiteenzetten van alle SEO-technische elementen van de nieuwe website na livegang. Verder checkten we hier of het doormeten van de website nog naar wens werkt en alle benodigde data binnenkwam in Google Analytics. Voor de SEO-technische elementen werd wederom een totaaloverzicht in tabelvorm toegevoegd, zodat Electricals 24/7 precies kon zien welke verbeteringen de migratie met zich meebracht per SEO-element over de verschillende fases.

Na de eerste volledige maand na livegang hebben we tot slot alle SEO-posities die we in onze tooling elke dag monitoren in kaart gebracht om te laten zien dat deze niet daalden en in veel gevallen zelfs posities wonnen. Tot slot hebben we laten zien wat dit betekent voor de resultaten, vanuit Google Analytics data.

Resultaat

 

Job & Jorn - Online Marketing

Ben jij ook op zoek naar ondersteuning?

Bij Copper IM hebben we alle kennis en specialisten in huis om jou te ondersteunen en te helpen om de resultaten van jouw bedrijf naar een hoger niveau te tillen. Wil je eens vrijblijvend sparren over de mogelijkheden of heb je een specifieke vraag?

Neem dan nu contact met ons op!

Klik hier om met ons in contact te komen!